Akti Hotel Ioannina
Akti Hotel Ioannina

ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Η πόλη των Ιωαννίνων, με πληθυσμό 111.740 κατοίκους, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου. Σε σχετικά μικρή απόσταση από τα Ιωάννινα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τόσο τη φυσική ομορφιά της ορεινής Ηπείρου όσο και τις υπέροχες παραλίες του Ιονίου. Αξιοθέατα για επίσκεψη στα Ιωάννινα:

ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Το κάστρο των Ιωαννίνων, το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, χτίστηκε το 528 μ.Χ. για να οχυρωθεί το Βυζαντινό κράτος, σύμφωνα με τα σχέδια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Στην εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο κάστρο, τα ελληνικά γράμματα σημείωσαν ιδιαίτερη ανάπτυξη, μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους προσέφεραν τη διδασκαλία τους και μεγάλοι οπλαρχηγοί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου.

Επίσης, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς το μεγάλο του έρωτα με την κυρά-Βασιλική, εκεί ερωτεύτηκε την ερωμένη του γιου του, την κυρά-Φροσύνη. Το κάστρο, αξιοθέατο μεγάλης ιστορικής σημασίας, αποτελείται από τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, τη Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων, την Καστροπολιτεία. Μέσα στα τείχη εκτείνεται σε 200 στρέμματα περίπου και η περίμετρός του είναι 2.000 μέτρα.

ΝΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Το νησάκι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής πορείας των Ιωαννίνων και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά. Υπάρχουν εφτά μοναστηριακά συγκροτήματα: Η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών (1292), η Μονή του Αγίου Νικολάου, η Μονή Ελεούσης (15ος αιώνας), η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μονή του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος.

Στα κελιά του τελευταίου μοναστηριού, υπάρχουν οι τρύπες από τις σφαίρες που ρίχτηκαν ενάντια στον Αλή Πασά, στην προσπάθειά του να διασωθεί από την πολιορκία του Χουρσίτ Πασά. Στις μονές αυτές και κυρίως στη Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών, διατηρούνται μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και απεικονίσεις των επτά φιλοσόφων της αρχαιότητας.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ


Το σπήλαιο Περάματος είναι ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και είναι γνωστό από τις αρχές του προηγούμενου κιόλας αιώνα. Το 1940, οι κάτοικοι το χρησιμοποίησαν σαν καταφύγιο για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς των Ιταλών.

Το 1945 οι γνωστοί σπηλαιολόγοι Άννα και Ιωάννης Πετρόχειλος πραγματοποιούν την πρώτη επιστημονική χαρτογράφηση του σπηλαίου. Ανήκει στα οριζόντια σπήλαια με μήκος διαδρομών περίπου 1 χλμ. Έχει υπέροχη φυσική ομορφιά, χάρη στους σχηματισμούς των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, στην ποικιλία και στο συνδυασμό των χρωμάτων.

ΖΑΓΟΡΙ


Το Ζαγόρι είναι μια όμορφη περιοχή στα ορεινά της Ηπείρου. Βρίσκεται πίσω από το Μιτσικέλι, βουνό των Ιωαννίνων. Η ονομασία του σημαίνει “ο τόπος πίσω από το βουνό” και είναι σλαβικής προέλευσης. Αποτελείται από τις λέξεις “ζα”, που σημαίνει πίσω και “γκάρι”, που σημαίνει βουνό.

Τα Ζαγοροχώρια με συνολική έκταση 1.053 τ.χλμ., έχουν υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 ως 2.500 μέτρα με ψηλότερη κορυφή αυτή της οροσειράς Τύμφης, τη Γκαμήλα. Αποτελούνται από 47 παραδοσιακά χωριά, εξαιρετικής ομορφιάς, όπως Μονοδένδρι, Βίκος, Τσεπέλοβο, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Κήποι, Δίλοφο, Κουκούλι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Βίτσα, Βρυσοχώρι, Νεγάδες, Σκαμνέλι, Λάϊστα, κ.ά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΛΛΗ


Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη βρίσκεται στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου είναι σε φυσικό μέγεθος και σε πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύοντας μορφές της ιστορίας. Το μουσείο αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες: τη Προεπαναστατική περίοδο, τα γεγονότα του 1821 και εικόνες από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ


Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στην Ήπειρο είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 18.000 θεατές. Το θέατρο της Δωδώνης αποτελούσε τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο (297-272 π.Χ.) που θέλησε με αρχιτεκτονικά μνημεία και οικοδομήματα να στολίσει τις περιοχές του βασιλείου του.

Το θέατρο έπαθε απανωτές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις στους αιώνες που ακολούθησαν την παρακμή του βασιλείου της Ηπείρου και στα χρόνια της ρωμαικής κατάκτησης χρησιμοποιήθηκε ως αρένα. Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης άρχισαν το 1875 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το θέατρο της Δωδώνης στις μέρες μας φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα.

Τοποθεσια Ξενοδοχειου

Τοποθεσια Ξενοδοχειου Τοποθεσια Ξενοδοχειου

Ιωάννινα

About Ioannina About Ioannina

Το ξενοδοχείο μας πιστοποιήθηκε από το Ελληνικό Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο με το σήμα «Ελληνικό Πρωινό» για την ποιότητα και την μοναδικότητα των προσφερόμενων προϊόντων και συνταγών.