Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα, πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι το μεγαλύτερο πολιτισμικό, πνευματικό και εμπορικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Έχουν πληθυσμό 111.740 κατοίκους και βρίσκονται στα δυτικά της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 480 μέτρων. Απέχουν 455 χλμ. από την Αθήνα και 260 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Όμορφα αξιοθέατα και σημεία αναφοράς της πόλης των Ιωαννίνων είναι: το κάστρο του Αλή Πασά, το νησάκι της κυρά-Φροσύνης, το μαντείο της Δωδώνης, αλλά και το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα μέρη αυτά είναι ένας συνδυασμός του παραδοσιακού με το σύγχρονο, της νέα πραγματικότητας με το ιστορικό παρελθόν, της φυσικής ομορφιάς με την ανάπτυξη.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων υπάρχουν ευρήματα, που μαρτυρούν την παρουσία και τη δράση του ανθρώπου στην Ήπειρο από την παλαιολιθική εποχή έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Στο χώρο της Δωδώνης, όπου βρισκόταν το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου, έχουν βρεθεί εκθέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το νησάκι των Ιωαννίνων είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τα βυζαντινά μοναστήρια και να θαυμάσει υπέροχες τοιχογραφίες της εποχής, σχεδιασμένες με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και θέματα. Στο νησάκι βρίσκεται και το σπίτι του Αλή Πασά. Ο θρύλος του ζωντανεύει στις όχθες της λίμνης, στα δρομάκια του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης, καθώς και στην ακρόπολη, όπου βρίσκονται ο τάφος και το σεράι του, το σημερινό βυζαντινό μουσείο.

Μέχρι και σήμερα λειτουργούν παραδοσιακά εργαστήρια ασημουργίας και χρυσοχοΐας, που είχαν ιδιαίτερη άνθιση στο παρελθόν και ήταν διάσημα σε Ανατολή και Δύση. Το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, τα δύο νοσοκομεία της πόλης, ο ναυτικός όμιλος, το αεροδρόμιο, η Εγνατία Οδός, η γρήγορη εμπορική ανάπτυξη και η εξάπλωση της πόλης συμβολίζουν τη σύγχρονη εξέλιξη της πόλης των Ιωαννίνων.

Τώρα, δείτε το ξενοδοχείο μας στα Γιάννενα εδώ!